Kontrole półek sklepowych.

Ważne staje się pojęcie „zdrowotna jakość miodu”.

Dodane przez SPR 12 lipca 2022

Kontrole półek sklepowych.

Jako, że miód zaliczany jest do żywności w znaczeniu prawnym, a żywność to każda substancja lub produkt nieprzetworzony, częściowo przetworzony lub przetworzony i przeznaczony do spożycia przez ludzi. Pojęcie „jakość miodu” odnoszone było wyłącznie do jego właściwości fizykochemicznych, lecz obecnie równie ważne staje się pojęcie „zdrowotna jakość miodu”.

Chodzi tu o miód, który nie zawiera żadnych substancji zagrażających zdrowiu ludzkiemu np.: zanieczyszczeń chemicznych, w tym pozostałości środków ochrony roślin, biologicznych, skażeń promieniotwórczych, pozostałości leków weterynaryjnych.

Wszystkie środki spożywcze (również miód) objęte są regulacjami prawnymi określającymi wymagania zapewniające bezpieczeństwo żywności dla konsumentów. Bezpieczeństwo żywności to działania, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji i obrotu miodem oraz warunki, które mają być obowiązkowo spełnione.

Ze względu na fakt, że miód jest artykułem spożywczym, który nie ulega łatwo zepsuciu, wdrożenie wszelkich obowiązkowych działań do przeprowadzenia skutecznej kontroli nie stanowi problemu.

Odrębny problem stanowią zanieczyszczenia, bowiem ciągłe narażanie pszczół na działanie różnego rodzaju związków chemicznych nie pozostaje bez wpływu na jakość wytwarzanego przez nie miodu. Z uwagi na jego właściwości ważne jest, aby substancje aktywne preparatów stosowanych do leczenia pszczół, a także różnego rodzaju zanieczyszczenia środowiskowe nie występowały w tym produkcie nawet w śladowych ilościach.

Stowarzyszenie Pszczelnictwa Rzeczpospolitej podczas zlecenia kontroli jakości miodów występujących na polskich półkach stosuje metody zalecane przez Normę Światową i Dyrektywę UE do kontroli podstawowego składu i właściwości miodu oraz niektórych zafałszowań tego produktu.

W tym miejscu należy wspomnieć, że poza rzeczową interwencją SPR w Polsce program kontroli pozostałości leków weterynaryjnych i zanieczyszczeń środowiskowych w miodzie realizowany jest w ramach weterynaryjnego programu badań monitoringowych, zgodnie z odpowiednimi przepisami krajowymi, dostosowywanymi do wymagań unijnych. Przepisy te narzucają obowiązek kontroli pozostałości leków w miodzie, w tym antybiotyków i sulfonamidów oraz zanieczyszczeń środowiskowych, takich jak pestycydy chloroorganiczne, polichlorowane bifenyle, pestycydy fosforoorganiczne oraz pierwiastki toksyczne.

Pierwsze wyniki już spływają do nas, poddajemy je wnikliwej analizie.

Wkrótce kolejne opracowanie dotyczące tego gorącego tematu.


POZOSTAŁE ORGANIZACJE PSZCZELARSKIE: