Na posiedzeniu Rady AGRIFISH, które odbyło się 30 stycznia 2023 r. Słowenia, przy wsparciu Austrii, Belgii, Bułgarii, Chorwacji, Cypru, Estonii, Francji, Grecji, Węgier, Irlandii, Łotwy, Litwy, Malty, Polski, Portugalii, Rumunii, Słowacji i Włoch, wezwała do ambitnego podejścia w opracowywaniu wniosku, dotyczącego zmiany dyrektywy, w sprawie miodu.
Według ostatniego sprawozdania z unijnej skoordynowanej akcji “From the Hives”, duża część miodu importowanego z krajów spoza UE i wprowadzanego na rynek UE, jest zanieczyszczona cukrami inwertowanymi, a w 46% próbek wykryto zafałszowanie. Najczęściej stosowanymi nadużyciami są: użycie syropów cukrowych, dodatków i barwników, maskowanie pochodzenia geograficznego miodu, usuwanie pyłków oraz stosowanie mieszanek miodu i cukrów inwertowanych, w celu uniknięcia wykrycia zafałszowania. Duża różnica w cenie między miodem autentycznym, a zafałszowanym, zachęca oszustów do nieuczciwych praktyk, wprowadzając w błąd konsumentów, którzy kupują substytut miodu po wyższej cenie. Komisja UE została wezwana, do uwzględnienia ustaleń w negocjacjach, dotyczących zmiany dyrektywy Rady, w sprawie miodu oraz do opracowania rozwiązań umożliwiających wykrycie zafałszowań syropami.
Temat powyższy został omówiony na posiedzeniu Rady “Rolnictwo i rybołówstwo” w dniu 25 kwietnia 2023 r., gdzie 18 państw członkowskich podziękowało za słoweńską inicjatywę, a Niemcy, Portugalia, Finlandia i Dania nie zabrały głosu.
Federico Facchin, sekretarz stowarzyszenia CopaCogeca w Brukseli, stwierdza, że proponowana zmiana przepisów, dotyczących miodu, nakłada obowiązek umieszczania na etykiecie informacji o krajach pochodzenia miodu, bez względu na to czy pochodzą one z państw członkowskich, czy z państw trzecich. Jednakże, propozycja ta, nie obejmuje wymogu podawania procentowej zawartości ani utworzenia wspólnego centrum referencyjnego dla miodu czy też aktualizacji wykazu metod laboratoryjnych służących do wykrywania oszustw.
Źródło: opracowanie własne SPR
